Szeretném leszögezni, hogy a befektetési időtávra gondoltam. Mert ugye van amikor csak kis időre fialtatnánk a pénzünket, de előfordulhat, hogy a gyerek lakására vagy a nyugdíjunkra spórolunk. Nem tippeket adok most a rövidtávú (pár napostól-pár hónapig tartó) befektetésekre, sem pedig a közép és hosszú távúakra (fél évtől több évig tartó befektetések), mivel nem vagyok tanácsadó. Csak szeretném, ha minden információ a rendelkezésre állna azoknak, akik ilyen számlát szeretnének nyitni.

A lényeggel szeretném kezdeni. Csak olyanoknak érdemes bármilyen, így aztán Artificial Quant kezelt számlát is, nyitni, akik hosszú távú befektetésnek szánják. Hogy miért is?

A működési elvéből kifolyólag szinte mindig vannak nyitott pozíciók mert ez a számlákon használt stratégiák velejárója. Ezek mértéke akár a 5-10%-ot is meghaladhatja. Ha pont egy ilyen pillanatban szeretnénk kivenni a pénzünket, akkor ezek lezárásra kerülnek, és az értékükkel csökkentett összeget tudjuk csak visszautalni. Ez akár több havi nettó hozamunkkal is egyenlő lehet. Logikus, hogy ilyen esetben hasznunk csak akkor keletkezik, ha már többet hozott a számlánk, mint a lezárt veszteséges pozíciók értéke.

Persze lehetnek olyan időszakok, amikor a nyitott pozíciók értéke nulla, vagy megközelítőleg az. Ezeket a publikus számlákon is nyomon lehet követni, vagy a sajátunkon. A myfxbook kimutatáson akkor van ilyen pillanat, amikor a piros és a sárga grafikon találkozik. A saját számlánkat metatraderen keresztül követve pedig akkor, amikor a Balance és az Equity értéke azonos, tehát nincs különbség közöttük. A különbség pillanatnyi értékét is mindig láthatjuk a kötéslista alatt összegezve. Előfordulhat olyan pillanat is, amikor pozitív ez az érték. Azzal még akár nyerni is lehet.

A másik ilyen tényező, hogy a számlák hozama, normál kereskedés esetében is ingadozik. Előfordulhatnak benne rosszabb időszakok, vagy hónapok, amikor átmenetileg negatív a hozam. Eddig minden esetben képesek voltak a számlák kitermelni ezeket a hullámvölgyeket, de lehet, hogy rossz pillanatban történő számlanyitás esetén ez tovább tart. Egy éven túl kezdődik az az időtartam, amikor a havi átlagunk egyre jobban közelít a vezérszámla átlagához. Persze szerencsés estben lehet jó kezdés és ilyenkor a mi számlánk havi átlaghozama magasabb, mint a vezérszámla átlaghozama. A különbség azonban egyre csökken és a mi számlánk átlaga ilyen esetben is egyre inkább közelít a vezérszámláéhoz. Ezek inkább az ST számlákra jellemzőek.

A számlazárás egyébként automatikusan megtörténik, amikor a teljes összeget visszahívjuk. Ellenben ha csak a profitot hívjuk vissza, vagy amennyiben a visszahívás mértéke nem nagyobb mint a számla értékének 50%-a, és még marad legalább 3000 EUR az Artificial Quant számlánkon, akkor abban az esetben nem zárják a nyitott pozíciókat, hanem majd szépen lezárásra kerülnek, amikor a rendszer egyébként is zárná őket. A bennmaradt összegen tehát szépen folytatódik majd a kereskedés.

Küldd el kérdésed, üzeneted!

5 + 2 = ?