Kezelt számlák az IronFx-nél

Többen kerestek már meg, hogy mondjak véleményt az IronFX-nél elérhető kezelt számlákról, illetve, hogy csatlakozzak hozzájuk. Az egyszerűség kedvéért és a további levelezések helyett, szeretném megosztani veletek a személyes véleményemet róluk.

Két fajta kezelt számla érhető el náluk. Az egyiket egy ismeretlen magyar cég kezeli, ez 5.000$-ral indítható, míg a másikat az amerikai Heares cég kezeli. Ez utóbbi 10.000$-ral nyitható.

Az egyik kedvenc befektetési formám a kezelt számla, ezért minden ilyen lehetőséget megnézek, és ha jónak találok, akkor ki is próbálom. Így aztán az eddig összegyűjtött tapasztalatok alapján felállítottam egy feltételrendszert, nehogy ismét rossz befektetésekbe tegyem a pénzem (Hogyan válasszunk kezelt számlát)

Az első és legfontosabb feltétel a harmadik fél által hitelesített éles számlakivonat, kötéslistával. Ez a magyar (névtelen) számlakezelő esetében hiányzik, így azzal nem is tudok tovább foglalkozni.

A Heares számlájának myfxbook kivonata azonban elérhető. Igaz ugyan, hogy nem hitelesített, de akkor is több mint a semmi. Ha tüzetesebben megnézzük, akkor látjuk, hogy az eddigi legnagyobb drawdown 29,35% volt (megjegyzem, hogy szerintem ez nem drawdown, hanem floating, mert a grafikonon nem látszik visszaesés, csak függő pozíciók). Ezzel szemben a havi átlaghozam 3,78%. Ez azt jelenti, hogy voltak (és biztosan lesznek is) olyan napok, amikor a 10.000$-os befektetés, csak kb. 7.000$-t ért. Aki ezt el tudja viselni, annak megfelelhet ez a számla. Sajnos nekem ez már túl sok. Maximum a havi hozam nagyságának megfelelő drawdownt vagy floatingot tartok elfogadhatónak.

A grafikon egyébként szépen emelkedik, visszaesések nélkül, ami arra enged következtetni, hogy grides stratégiával van dolgunk. A kötéslistát megtekintve ez bizonyítást is nyer. Aki nem tudja, hogy ez mit jelent, annak röviden csak annyit róla, hogy nem használnak stoplosst, hanem újabb és újabb trendellenes pozíciók nyitásával próbálják meg elérni, hogy a nyitott kötések csoportjának egyenlege pozitív legyen. Ebben az a baj, hogy ha nem áll meg a rossz irányú árfolyammozgás, akkor elfogyhat az újabb pozíciók nyitására fordítható szabad margin és a számla is. (vagyis itt bekapcsol -30%-nál a tőkevédelem és újabb 9 hónap kell, hogy nullán legyen ismét a befektetésünk, ha közben nem kapcsol be ismét a védelem)

Ezek szerint ezek a kezelt számlák, az én feltételrendszerem szerint, nem érik el azt a biztonsági szintet, hogy pénzt bízzak rájuk. Természetesen tiszteletben tartom, ha másnak magasabb a veszteségtűrő képessége.

Küldd el kérdésed, üzeneted!

1 + 1 = ?