Hogyan válasszunk kezelt számlát?

A forex piacon történő kereskedés minden esetben magas kockázattal jár. Ezen csak úgy lehet csökkenteni, ha profi kereskedővé képezzük magunkat pár év gyakorlással, vagy olyan embereket vagy cégeket bízunk meg a kereskedéssel, akik bizonyíthatóan jól végzik a dolgukat. Nem pontosan a szomszéd ügyes egyetemista fiára gondoltam, aki eddig még nem veszített, hanem olyanokra, akik ebből élnek és hivatásszerűen végzik ezt a tevékenységet. Természetesen nagyon fontos tudni, mi alapján lehet eldönteni egy ilyen kezelt számláról, hogy megfelel-e nekünk, hiszen mindenki biztonságos, magas hozamú befektetést keres.

Arra azonban szeretném előre felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy minél biztonságosabb egy befektetés, annál kisebb a hozama. Minél magasabb a hozam, annál nagyobb a kockázat. De nézzük, mire is figyeljünk.

  • Elsőként egy fontos dolog, a türelem. Ha eddig megvoltunk egy ilyen szolgáltatás nélkül, akkor nem történik semmi sem, ha nem vágunk bele azonnal. Ha nincs semmilyen információnk az adott szolgáltatásról és az azt nyújtó cégről, akkor próbáljunk meg, keresni olyanokat, akik már használják a szolgáltatást és kérdezzük őket. Akik nem használják, azoknak csak véleménye van, de tapasztalata nincsen. E kettő sokszor szöges ellentétben áll egymással. Ha pedig semmi infó nincs, akkor figyeljük az eredményeket több hónapon vagy akár éven keresztül, és csak akkor vágjunk bele a befektetésbe, ha tetszik, amit láttunk. De mire is kell figyelnünk?
  • Számomra a legfontosabb, hogy találjak a számlakezelő weboldalán harmadik fél által hitelesített számlakivonatot. Ennek hiányában csak akkor fektessünk be ilyenbe, ha nem számít, mi történik a pénzünkkel, vagy ha valamelyik ismerősünknek van már ilyen számlája és azt meg tudjuk nézni.
  • A kivonaton természetesen a fő adat, a hozam. Ha ez meghaladja a havi 2-3%-ot, akkor kezd már érdekelni a dolog.
  • A hozam grafikonjának egyértelműen felfelé mutatónak kell lennie. Ha törések nélkül emelkedik, akkor az azt jelenti, hogy a számlán nem használnak stoplosst, hanem más módon menedzselik a rossz irányba nyitott pozíciókat. Ha ez együtt jár a magas floating értékkel (ha a függő, pillanatnyilag nyitott pozíciók értéke a havi hozamnál többször nagyobb), akkor gyanakodjunk, hogy grides stratégiával kereskednek a számlán, ami nagyon kockázatos. Személy szerint kerülöm az ilyeneket. Ha pedig a grafikonon az látszik, hogy egy nagyobb vesztes kereskedést a következő kötés képes visszatermelni, sőt még hasznot is hozni hozzá, akkor pedig valószínű, hogy martingale stratégiát használnak, ami szintén nem biztonságos. A legjobb a kisebb visszaesésekkel tarkított emelkedő görbe, ahol látszik, hogy a normál profitokkal termelik vissza a vesztes kereskedéseket. Hiszen ha nagyobb veszteségek is előfordulhatnak a számlán, amiket drawdown-nak hívnak, akkor azok elég izgalmassá teszik a pénz tulajdonosának életét. (lehetőleg ne legyen nagyobb, mint a havi hozam. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi legnagyobb veszteséget a számla egy hónap alatt visszatermeli.)
  • Fontos információ, a kötéslista is és a függő pozíciók mérete. A listából információt kaphatunk arról, milyen gyakran történik kereskedés a számlán és milyen kockázatosan.  Ha több kötést látunk ugyanabban az időpillanatban zárni, és közülük néhány negatív eredményű, akkor ez is grides stratégiára utal. Ha pedig egy vesztes kereskedés után a következő kötés többszörös méretű, akkor pedig valószínű a martingale stratégiát használják.

A számomra jó számlák paraméterei a következők:

  1. Emelkedő hozamgörbe kisebb visszaesésekkel
  2. Legalább 3-4 %-nál nagyobb hozam
  3. A havi hozamot nem haladja meg jelentősen a drawdown és a flotaing értéke.

Ezeknek a feltételeknek megfelelnek a jelenleg meglevő kezelt számláim közül a következők: ST2, ST3 és ST6.  Kis engedményt azért tettem, mert a floating kilóg néha az elfogadható maximum értékből. Ezek voltak a részemről felállított technikai feltételek a kezelt számlákkal kapcsolatban.

Ezen kívül még fontos tényező, hogy mennyire megbízható cégekre bízzuk a pénzünket.

Sajnos a hazai szabályozás olyan feltételeket szab az ilyen jellegű számlák működtetőire, hogy nem találunk Magyarországon hivatalosan működő, engedélyezett szolgáltatót. Ez nem jelenti azt, hogy nem megbízhatóak a cégek, csak túlzott adminisztrációs terhet róna rájuk a hazai előírások betartása. A pénzünket a brókercégekhez kell kiutalni és csak mi rendelkezhetünk róla a későbbiekben is. A kereskedő cégnek, csak a számlán való kereskedés jogát adjuk át, a pénzükkel nem tudnak rendelkezni. Tehát a lényeg, hogy megbízható, nemzetközileg is elismert brókercég álljon a számla mögött. A tapasztalataim szerint, ezzel nem volt eddig probléma sehol sem, mivel a profittermelésük jellegéből adódóan abban érdekeltek, hogy hosszú távon forgassuk a pénzünket náluk, hiszen így a tőkénk többszörösét is megkereshetik rajtunk.

Küldd el kérdésed, üzeneted!

2 + 1 = ?