Kezelt számla: Hasznos információk a nyitáshoz

Egyre népszerűbb ez a magas hozamú befektetési forma az olvasóim körében. Azonban szeretnék még néhány információt megosztani veletek azért, hogy még többen legyetek elégedettek a kezelt számla nyújtotta lehetőségekkel. A számlák mindegyik esetben ugyanazok, mégis két táborra oszlanak a felhasználók. A csalódás okai különbözőek lehetnek. Lehetséges, hogy nem volt meg minden információ a befektetést megelőzően, vagy csak túlzott elvárásaink voltak velük kapcsolatban.

Először is szeretném felhívni a figyelmet, hogy az induláskori fix költségek miatt, nem ajánlott rövidtávon gondolkozni. Minimum egy év ajánlott, de természetesen bármikor hozzá lehet férni a befektetéshez, de ha ezt az indulás utáni pár hónapban tesszük, akkor valószínű kevesebbet kapunk vissza, mint amit kiküldtünk. Ennek okai a fix költségek.

Milyen költségek vannak?

Első és legfontosabb, a kiutalás költsége. A legkülönfélébb módokon tudjuk a különböző számlákat feltölteni. Lehet átutalással forint illetve devizaszámlával, bankkártyával, Skrillen keresztül és még sok más elektronikus pénztárcán keresztül. Arra nem vállalkozom, hogy az összes költséget most itt pontosan megadom, de pár gondolatot leírok.

A tapasztalataim szerint a banki átutalás használata jár a legkisebb költséggel, de az tart a legtovább. Itt ne hosszú időre gondoljatok, hanem arra hogy a pénz nem egy napon belül, hanem 3-5 munkanapon belül ér ki. Az utalás költsége sok tényezőtől függ. Egyértelmű, ha olyan devizanemű számláról utalunk, amilyen a célszámla is, akkor konverziós költségünk nem lesz. Ellenkező esetben az is lehet. Az átutalás inditási költsége bankonként eltérő lehet, ezért nem listázom ki. Mivel nem minden hazai banknak van közvetlen kapcsolata a cél bankkal, ezért néha az indulási költségen kívül még egy közbenső banki költséggel is számolni kell, ha egy harmadik bankot is be kell vonni az utalásba. Ezt minden esetben érdemes előre tisztázni a bankunkkal.  A saját számlám a Raiffeisen bankban van, mert ott nincs havi számlavezetési díj és közvetlen a kapcsolat a Sparkasse Bankkal. Így egy 2000 dolláros átutalásból a 3tgbrokersnél  2000 $-t írnak jóvá, ha az utaláskori költséget a számlánk egyenlegéből kérjük levonatni, ami 0,2% minimum 5,6 EUR (2000$ esetében tehát 5,6 EUR).

Skril esetében 2,5%+ 0,3 EUR az utalási díj.

Bankártyával való feltöltés esetén 3,5%+0,3 EUR a díj és ha koverzó is történik, akkor az sem biztos, hogy előnyös árfolyamon.

Visszautalásnál is ezekkel a költségekkel kell számolni. Valamint, ha fel is vesszük a pénzt a bankszámlánkról, akkor annak is van díja és tranzakciós költsége.

A 3tgbrokers nem von le a beérkezett összegből saját részére semmit sem, csak az adott számla fajtájától függően, a POA-ban meghatározott nyitási díjat vonja le. Például ez az 5gulden esetében 2%. A perfecto számláknál nincs ilyen díj. Az RHO, Total Trade számláknál pedig az első visszautaláskor vonják majd le a beutalás 5%-át.

Ezen kívül némely számlánál van havi díj is, ami 8-10 USD.

Van még egy költség, a havi eredmény után fizetendő díj. Ez az 5gulden, Perfecto, RHO számlák esetében 50%, az FX21-nél 40%.

Adózás

Erről minden évben írtam már, de röviden ide is leírom. Magánszemély esetén, a haszon után az 5gulden, Perfecto, RHO, FX21 számlák esetében 16%-os személyi jövedelemadót és 27% EHO-t kell fizetni. Céges számlák esetében, nincsenek fix díjak, hiszen ott az egész cég jövedelmezősége határozza meg az adó alapját, tehát ha van elég költség a haszonnal szemben, akkor jóval kedvezőbb lehet az adóteher.

Összegzés

Ha mindezekkel számolunk, akkor könnyen észrevehetjük, hogy nem érdemes pár hónapra kihelyezni a pénzünket. De azt hiszem, ez bármely egyéb befektetésre is igaz. Sőt már a banki folyószámlára sem érdemes betenni a pénzünket, hacsak nem számunk rá egy kis pénzt, amiért vigyáznak rá, mert a költségek és tranzakciós díjak biztos, hogy csökkentik a betétünket. Mindezek mellett, összehasonlítva például egy befektetéssel kombinált biztosítással, egyértelmű a kezelt számla előnye hozam, kiszámíthatóság és hozzáférhetőség tekintetében is.

Küldd el kérdésed, üzeneted!

3 + 1 = ?