A héten került a látókörömbe egy cikk, ami a Világgazdaság oldalán olvasható: Brókercsőd: felszámolási csalást gyanítanak. Számomra nem is a csalás gyanújának léte, hanem az egyéb információk voltak lényegesek. Hogy miért is?

Az MNB által hangoztatott elvek szerint csakis az EU vagy az MNB által felügyelt brókercégeknél érdemes befektetni a pénzünket. Márpedig azért, mert ebben az esetben érvényes lehet rájuk valamilyen betétbiztosítás is. Azonban érdemes a cikket tüzetesebben elolvasni, mert kiderül, hogy a betétbiztosítás csak szándékos csalás esetén térít. Márpedig ilyen, ha ritkán is, hasonló arányban fordul elő a felügyelt és nem felügyelt cégek között. Az igazi kockázatot azonban nem ez jelenti, hanem maga a forex piac jellegzetessége. Egy jelentős hír, olyan árfolyammozgást képes generálni, ami lehetetlenné teszi a beállított stoplossok (a cikkben: veszteségmegállító ajánlatok) végrehajtását. Ebből kifolyólag a számlákon éppen nyitva levő kötések, a tervezettől eltérő, jóval nagyobb veszteséggel zárhatók csak. Ez történt állítólag, a Questor ügyfeleinek, Saxo Bank brókercég számláin forgatott pénzével is.

Mi ebből számunkra a tanulság: válasszunk olyan kezelt számlát, ahol csak nagyon rövid ideig (percekig) vannak nyitva kötések. Így csökkenthetjük az ilyen jellegű kockázatokat. Hogy melyek ezek: 5gulden, Total Trade, RHO és a Perfecto számlák. Értelemszerűen amennyiben nagyobb hozamot szeretnénk elérni, az a kockázat növelésével jár.

Küldd el kérdésed, üzeneted!

1 + 5 = ?